21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

KRETA

Precis som i fjol tog vi med oss pojkvännerna till Kreta en vecka för sol, bad och avkoppling. Vi har fått önskan att vi ska skriva och visa vad vi äter när vi är på semester.

Många av er uttrycker oro över att få leva på pommes i en vecka. Vår erfarenhet är att det är svårt att hitta veganskt på menyerna i Platanias, Kreta. Om en däremot börjar fråga servitörerna om vilka rätter som går att veganisera är det inga större problem. Vi har valt att i allmänhet inte nämna restaurangernas namn om det inte är något vi tycker var extra bra. Detta för att vi tror att det är rätt standard och inte är någon särskild meny vi varmt rekomenderar. Det här åt vi under veckan:

Varje morgon startade givetvis med den klassiska frukostbuffén. Den varierade något under dagen men frukt och smörgåsar åt vi varje dag. God olivolja och färska grönsaker på fullkornslimpa och vattenmelon fanns varje dag. En dag fanns dessutom ett stort fat mogen avocado vilket kändes lite annorlunda men såklart gott och uppskattat! Oliver, bönor, lökringar och svamp var andra välkomna spelare på buffébordet!

2.jpg

En restaurang vi faktiskt gick tillbaka till var "Ariadne" som låg fint belägen på stranden. Anledningen till att vi gick dit två gånger (2a och sista kvällen) var att personalen var så väldigt trevlig och tillmötesgående. Vi fick samma servitör två gånger och båda gångerna  var maten fantastisk och han sa med glimten i ögat att "I looked at your order again at the kitchen and it looks all messed up with the girls salads and starters that has stuff removed and added. Love  it".

På bilderna ovan ser ni sallader med bland annat fikon, krutonger, avocado, grillade grönsaker, valnötter, pinjenötter och grönsallad.  Längst ned i hörnet ser i en sallad på grillad aubergine, olivolja, persilja och grillade grönsaker. Den förbereddes på plats framför bordet vilket var roligt att se. Förätten i övre hörnet är vår favorit, ostronskivling med diverse örter, vitlök, kål och hasselnötskräm. Den var sagolik!

Han dubbelkollade också medan en sallad gjordes och undrade om vi tål nötter ex för att de la till pinjenötter till en sallad istället för ost. Vi kände att maten kändes som hela rätter trots att vi valt bort ost och kött och kände oss inte alls jobbiga eller konstiga. 

Innan maten kom in serverades bröd och en bönröra med färska tomater och olivolja. Jättegott! Och på andra bilden ovan ser ni vår absoluta favorit under resan.

3.jpg

I Chania stad åt vi en pasta med grönsaker som i sanningens namn var rätt tråkig. Tyvärr var svampen från burk och själva pastan lite tråkig. Däremot var portionen stor och olivoljan till jättegod. En populär grekisk rätt vi åt ett par gånger är en typ av bönor i tomatsås, den var förvånansvärt god och fungerade utmärkt utan osten som den normalt serveras med.

4.jpg

Restaurangen som nämndes ovan var varmt rekommenderad enligt tripadvisor, vi upplevde däremot inte maten som mer än OK, däremot var inredningen jättefin och personalen trevlig!

5.jpg

Låt oss säga att det blev en hel del fruktsallad!

7.jpg
8.jpg

Vi åt indiskt en dag. Det var gott och, precis som ofta hemma på indiska restauranger, rätt mycket att välja på. Inte så mycket mer att säga!!

Lunchutbudet på vårt hotell och på stranden skulle vi säga var okej och inte så mycket mer. Det gick att äta sig mätt på pommes, pizza utan ost, sallader utan ost och med andra tillval på dressing, fruktsallad och bröd. Det gick att få risfyllda grönsaker och pasta napoli som är gott men inte riktigt det en är sugen på när det är så varmt.

Här är ett litet roligt exempel på en katastroforder. Vi beställde en bakpotatis och bad personalen ta bort det som innehöll animalier och fick då bara en stor potatis. Vi frågade om det gick att få något annat och fick då en röra med soltorkade tomater och basilika.

9.jpg

Drinkar på stranden!

10.jpg

 

En kväll åt vi pizza (utan ost och med mer tomatsås) på stranden. Det var gott. Vi gillar pizza utan ost, åt det rätt ofta innan vi blev veganer också. Det var framför allt mysigt att äta på stranden med vågskvalp i bakgrunden -tror det mesta är gott då

Vi har inte varit på så många semesterorter sen vi blev veganer utan det är förra årets Korfuresa (tryck HÄR) som vi kan jämföra med och vi kan väl säga att det var ungefär samma. Det gäller att våga fråga och vara tydlig med vad en äter och inte äter. Men det går helt klart att bli mätt och i vissa fall äta riktigt gott även på lilla Kreta!

STIKKINIKKI

STIKKINIKKI

TALLINK-FÄRJAN

TALLINK-FÄRJAN