21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

FRÅGOR OM VÅR VEGANISM

FRÅGOR OM VÅR VEGANISM

Hej gänget!

Nya funktionen på instagram låter er ställa frågor till oss via instagram stories ochv i tycker det är jättekul! däremot finns där inte tid att svara på alla, så vi samlar istället ett par av de allra vanligaste frågorna här:

Hur länge har ni varit veganer?

Vi har båda varit veganer i drygt tre år. Vi bestämde oss för att gå över helt till växtbaserat våren 2015.

3 snacks ;) 

3 snacks ;) 

Vilket livsmedel är svårast att vara utan?

Innan vi blev veganer åt vi l/o-vegetariskt i ca 11 år så kött var det väldigt längesen vi åt. Det var alltså inget problem alls för oss. När det kommer till mjölk/yoghurt/creme fraiche/smör har vi aldrig heller haft några svårigheter alls eftersom vi tycker substituten är klockrena. Det skulle väl  vara ost vi saknat mest, eller sourcream & onion- chips från estrella, haha.

Däremot får en tänka på att en gjort valet att inte äta dessa livsmedel av en eller flera viktiga anledningar.  Om en har dessa i fokus när chipsen, osten eller köttbiten lockar tycker vi inte att det är svårt alls att avstå. Det är ett billigt pris i jämförelse mot vad de där animalierna kostar. Det finns fantastiskt mycket annat gott en kan äta, så världen går inte under för att några få av de sakerna en tycker om stryks från listan.

Veganska godsaker!

Veganska godsaker!

Vad lagar ni till fest?

Hmm, vi är nog fortfarande i åldern där fest och finmiddag inte riktigt tillhör samma värld. Då blir det hämtpizza, popcorn och oliver eller chips med guacamole. Men vi förstår vad du menar, hehe.

Vi tycker att asiatisk mat gör sig fantastiskt bra på finmiddagar. Vi snackar sommarrullar, hemgjort sushi, marinerad shiitake, grillad pak choi, yakiniku . Kanske en riktigt vitvinsndränkt (lät ju gott, haha?) risotto med sparris, shiitake och rostade nötter?

Vi tycker också om att göra rätt klassisk mat som veganska ribs med duchesspotatis, rödbetscarpaccio, viltgryta eller boeuf bourguignon när det nalkas finmiddag. Detta då maffiga såser, rödvin och potatis gör sig fantastiskt fint på borden en vinterdag med klassisk dukning.

4 rätter åtminstone vi gärna hade blivit bjudna på vid en finmiddag

4 rätter åtminstone vi gärna hade blivit bjudna på vid en finmiddag

 

Tycker ni det är etiskt försvarbart att äta soja och palmolja? Tänker på de förödande miljöaspekterna.

Kort svar: Ja.

Långt svar: Vi har tidigare skrivit ett inlägg om palmolja och hur vi tänker kring konsumtion av denna. Har vi två alternativ framför oss, ett som innehåller palmolja och ett som inte gör det väljer vi det som saknar den ingrediensen, men vi går däremot inte långa omvägar för att undvika den. Här tycker vi att en får följa sin egen magkänsla och hur en vill förhålla sig till världsnaturfondens rekommendationer och riktlinjer.

Soja äter vi utan samvetskval och ser inte den delen av vår kost som en källa till miljöförstöring. Faktum är att just regnskogsodlad soja inte används till produktion av mat till människor utan till just djurfoder, och att det är den ökade animalieproduktionen som leder till skövling av regnskogsmark. Vi ska se till att skriva ett separat inlägg om våra tankar kring sojan.

En pizza med sojabitar på och mackor med  färskost  på soja

En pizza med sojabitar på och mackor med färskost på soja

Vem av er tog steget först till att äta helt växtbaserat?

Som äkta enäggstvillingar gjorde vi det tillsammans!

Vad är det roligaste med att driva vegansk matlåda? Och vem gör vad?

Det är helt klart responsen, snacket och skratten som ni bjuder på! Vi känner verkligen att vi har världens trevligaste följare och vi hjälps åt med tips och tricks i kommentarsfältet och i DM's.

Ni är bäst <3

Dessutom är det väldigt roligt att kontot kombinerar så många av våra intressen. vi älskar för det första (obvi) att laga mat och skapa recept, men vi tycker också det är hjimla roligt att fotta, skriva och att skapa content till våra sociala kananer. Vi hjälps åt i alla steg och brukar oftast vara delaktiga båda två i alla posts, inlägg och stories.

BeFunky-collage2.jpg

Hur mycket tjänar ni på bloggen/instagram? 

Vi driver kontot av intresse och lust som vår hobby och har alltså inga större ekonomiska visioner för vårt arbete. Däremot har vi gjort ett par samarbeten under året och har tjänat några tusenlappar, men det här är definitivt inget vi blir rika på, hehe. Däremot vill vi gärna göra fler samarbeten, just då vi tycker att de vi gjort hittills blivit väldigt bra!

OM VÅRA KOSTTILLSKOTT

OM VÅRA KOSTTILLSKOTT

FAQ

FAQ