21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

HÅLLBARA STUDENTPRESENTTIPS

HÅLLBARA STUDENTPRESENTTIPS

Fyfan vad vi är bra!

Nu när försommarens studentmottagningar närmar sig var ni många som ville att vi skulle lägga upp tips på hållbara studentpresenter att ge sina nära och kära. Vid det här laget vet ni nog att vi i princip inte köper någonting nyproducerat och de få saker vi köper är just presenter. I de allra flesta fall köper vi second hand även där, ett bra sätt att få råd med fin presenter som annars hade varit för dyra, här kommer i alla fall våra tips. En blandning av gammalt och nytt.

upload.jpg

Först och främst är den mest hållbara presenten enligt vår filosofi den presenten som verkligen kommer till användning, därför är det toppen att få en specifik önskning av studenten. Om du vet precis vad studenten vill ha är det dessutom säkrare att köpa begagnat trots att du inte alltid har öppet köp eller bytesrätt.

upload.jpg

Flyttar studenten hemifrån?

Här kommer ett par tips som kan passa den studenten!

upload.jpg

Fina tallrikar och annat unikt porslin:

Det hittar du helt enkelt bäst och billigast second hand, i just den här kategorin rekommenderar vi de fysiska butiksalternativen som antikvariat, second hand-butiker och loppisar! De två vänstra bilderna i kollaget ovan kommer från @tavernabosque & @tuvessonskan.

upload.jpg

Tradera

Alla klassiskt fina studentpresentsprylar du kan tänka dig finns på tradera, speciellt om du är ute i god tid! Här kan du dessutom komma undan mycket billigare, trots att du kan fynda saker nya i orginalförpackning. Vi använder gärna pengarna som blir över att komplettera presenten med ett gåvobevis eller köpa något extra fint.

På bild: Bilder hämtade från nu aktiva annonser på tradera. Ljusstake från Georg Jensen, termos från Eva Solo, fat från Rörstrand och vinglas utan fot från designtorget!

upload.jpg

Reusable-

grejer!

För den hållbarintresserade studenten.

Gillar studenten hållbarhet kan hållbara/återanvändningsbara hushållsprylar vara en uppskattad present för att skapa hållbara vanor från början.

Förslag: återanvändningsbara sojavaxpapper som ersätter plastfolie från wrappa reusable, en nätpåse till frukt från keep jar, tygkaffefilter från Stella Sews och komposterbar tandborste från the humble.

upload.jpg

Statement-

prylar!

Att köpa saker från lokala eller mindre företag är ett varmt tips. Detsamma gäller saker från vilka pengarna går till en organisation som du eller studenten tycker om, till exempel smycken, porslin eller posters.

På bild: Krukor från Betuttad krukor, kopp från Djurens Rätt shop, veganskt ljus från The Happy Whale & ett brodyrkit från Folklore Company!

Allmänt:

Vill du inte köpa något begagnat eller vill du köpa något speciellt? Vi tycker det är värt att tänka på vad ett köp kan betyda för en småföretagare jämfört med för en av de stora kedjorna. Ofta kan det kosta lite mer, men har du råd är det ett varmt tips.

upload.jpg

Böcker och tidningar

- För att inspirera till en hållbar(are) livsstil.

Trots att den här produktkategorin sällan lyfts fram som den mest hållbara tycker vi den är värd att nämna på grund av dess självklara påverkansmöjlighet. En vegansk kokbok kan göra stor skillnad i processen mot grönare matvanor och t.ex klimatklubbens nya bok om hållbart leverne är ju spot on! Tänk på att det i mångt och mycket är vi (de..buhuu, vi börjar bli gamla, hehe) unga som går i täten för miljöfrågan och engagemanget och att det finns mycket vilja och passion i den gruppen.

Tidningsprenumerationer är också ett bra tips: T.ex Vegomagasinet, Aktuell hållbarhet eller Vegourmet.

På bild: Det veganska köket- Mattias Kristiansson, Vegansk snabbmat- Sebastian Schauermann, Gör skillnad- Johanna Nilsson, Emma Sundh & Maria Soxbe & Vegansk husmanskost- Gustav Johansson.

upload.jpg

Presentkort på mat-

Är en klockren present som garanterat kommer komma till användning. Vi brukar ofta ge presentkort på ICA till vår mormor eller studentkompisar till exempel. De flesta kedjorna och onlinetjänsterna har presentkort att sälja.

upload.jpg

Bling

Den mest klassiska studentpresenten?

Återvunnen metall: Just när det kommer till smycken finns det SÅ många som jobbar med återvunnen metall/material och har stort fokus på hållbarhet. Hittar du dessutom någon mindre konstnär/smed att stötta är det ju ett extra plus, dessutom brukar det finnas viss möjlighet att påverka utformningen.

På bild: Ring från Mnop Jewerelly, halsband från CU Jewerelly, Klocka från Evig Grön & örhängen från Sägen Sweden

upload.jpg

Tradera

Återigen ett så givet tips från oss, men precis som i fallet med märkeshusprylar så finns det mängder av smycken på tradera, både i nytt och begagnat skick, här till exempel från några av våra favoritmärken: Thomas Sabo, Sophie by Sophie, Marc Jacobs & Edblad.

upload.jpg

Gravyr

- Gör det begagnade smycket ditt!

För att göra smycket du köpt second hand mer personligt rekommenderar vi varmt att ta smycket till en smed (?) och gravera in något personligt i det. Här på bild ett armband från Sophie by Sophie son vi köpte begagnat (men nytt och oanvänt!) från tradera till vår vän Felicia när hon fyllde år för något år sedan. Vi graverade in ett F på framsidan och en figur som symboliserar hennes stjärntecken på baksidan. Vidare har vi gett bort 2 klockor (till bror och pojkvän) och graverat in initialerna på dessa, mycket uppskattat!

ALLMÄNNA TIPS- Som borde passa de flesta

upload.jpg

Hemgjorda godsaker:

Gör egen syrensaft, baka praliner, tryfflar, bollar eller munkar och paketera fint!

Var till hjälp:

För många familjer och studenter är studenttiden väldigt ekonomiskt belastande, det ska köpas kläder, mössor, bidras till flak och bjudas till mottagning. Erbjud dig att bidra med något till matbuffén, baka en vegansk tårta eller var till hjälp med servering/städning/fix.

Gåvobevis:

Om studenten inte vill ha något i present kan ett gåvobevis vara fint. Välj en organisation studenten tycker om.

Förslag: Katt/hundhem, WWF, Djurens Rätt, Oceana, någon “sjukdomsfond” eller bidra till trädplantering.

Presentkort:

För att se till att det du köpt kommer till användning, låt studenten välja själv! Eller varför inte snickra ihop ett eget presentkort på en date med dig, biokväll eller massage!

Vi skulle gärna fått presentkort på: Myrorna, ett veganfik, Bastard Burgers, Good stores, SJ, ICA, stadsteatern..

Sticklingar:

Har du en bra krukväxtsamling? Köp en kruka second hand och dela med dig av din samling.

11 ENKLA HÅLLBARHETSSWAPS

11 ENKLA HÅLLBARHETSSWAPS