21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

11 ENKLA HÅLLBARHETSSWAPS

11 ENKLA HÅLLBARHETSSWAPS

Zero Waste eller low impact living handlar i grund och botten om att leva med målet att minimera mängden skräp och istället återanvända, kompostera och göra smarta val för att undvika förpackningar, engångsartiklar och dylikt.

När vi frågade er vad ni hade för mål inför 2019 skrev många att ni ville leva mer hållbart och minimera er klimatpåverkan. Därför tänkte vi tipsa om ett par enkla val i vardagen som gör att du producerar mindre sopor. Dessa kan utgöra en bra start, eftersom dessa swaps inte kräver att du förändrar dina levnadsmönster avsevärt.

Värt att komma ihåg är att det inte nödvändigtvis handlar om att köpa massa miljövänliga produkter. Har du en plastvattenflaska hemma? Eller en termosmugg? Använd den istället för att köpa en kleen kanteen. Har du massa kassar hemma eller påsar du använder? Då behöver du kanske inte köpa en tygkasse att använda till matinköpen. Trots att det är produkter med miljöprofil krävs det fortfarande energi för att producera dessa och att inte föra in några nya produkter är bättre än att köpa nya, om än hållbara, grejer.

blob

Ren kropp, ren planet

Minska plastomsättningen med fast tvål istället för flytande pumptvål.

Att använda fast tvål, som ofta säljs i lösvikt eller förpackade i mindre mänger material är att föredra framför pumptvål i plastförpackningar. På så vis lämnar du helt enkelt inte efter dig något skräp när du är färdig med tvålen (gäller förstås även till exempel shampoo/balsam).

blob

Hållbar lingonvecka

Bättre för dig, bättre för planeten.

Att dagarna i ända stoppa in blekt bomull i kroppen, vecka efter vecka under stora delar av livet är vardag för oss med mens. I genomsnitt använder du som menstruerande person 12 000 tamponger och bindor under en livstid - eller SJU menskoppar. Det gör en enorm skillnad för världens sopor!

blob

När materialet är viktigt

Med en bambutandborste bidrar du inte bara till en renare planet, utan också till välgörande ändamål.

Tandborstar är en produkt som hör till kategorin plastprodukter som är svåra att/sällan återvinns. Med det i ryggen och med så många bra alternativ kan det vara läge att byta till en i till exempel bambu. Vi använder tandborstar från the humble brush, som förutom miljövänliga material har en stark tanke kring social hållbarhet. Läs mer på deras hemsida.

upload.jpg

Se över dina engångs-produkter

Bomullsrondeller kan enkelt ersättas med frotéservetter

Alla har vi olika rutiner och vissa saker är en beredd att ändra på och andra inte. Testa att använda frotéservetter istället för bomullsrondeller! Superenkelt. Du kan använda de många gånger (typ ett hörn varje dag, sen vänder du på den) innan den slängs i tvätten. Om du är som oss och använder rondeller varje dag kan vi lova att du kommer att behöva tömma papperskorgen mycket mer sällan med det här bytet!

blob

Laddnings-bara

batterier

Spara värdefulla resurser, ladda dina batterier.

Jordartsmetaller är eftertraktade råvaror Det finns dessutom många sociala problem, och förbrukas mycket energi vid brytning och hantering. Därför finns all anledning att se över användningen av elektronikprodukter av olika slag. Att köpa laddningsbara batterier är ett enkelt, och ekonomiskt, sätt att minska ditt metallavfall.

upload.jpg

Mindre skräp, men mer grönt

Skippa engångsplasten och ta med dig nätpåsar till butiken.

Sålänge du har huvudet med dig är det busenkelt att minska plastanvändningen i matbutiken. Dessa nätpåsar är både hållbara (i dubbel bemärkelse) och fina. Funkar förstås till allt möjligt men vi hittar störst användning för de i sektionen för frukt- och grönt i lösvikt. Dessa är från keepjar!

Förutom dessa är en kasse för matvarorna prima att ha med sig och att köpa så mycket som möjligt i lösvikt är en enkel grundregel.

blob

Veganska plastfriamatlådor!

När eller om det är dags att köpa nya matlådor kan det vara bra att undvika plast, av både återvinnings-och hållbarhetsanledningar. Vi föredrar varianter i glas, som dock har plastlock, för att de är smidiga att både ha i ugn och mikro! Vad du fyller matlådan med är också viktigt ur klimatsynpunkt, satsa på veganskt och säsongsbaserat och du good to go!

blob

Kall drink

Kall planet

Skippa engångsplast och kör på återanvändningsbart.

Visst är det chockerande att många fortfarande köper istärningspåsar? Vi som jobbar i kassan får ju en rätt bra överblick över vad folk köper och dessa är vanligare än en kan tro. Att köpa en isform är ett busenkelt sätt att spara pengar och miljö!

blob

Länge leve disktrasan

Med återanvändbara disktrasor håller disktrasan länge och blir återupplivad efter varje tvätt.

Vi köper dessa tvättbara disktrasor på designtorget, efter en tvätt i 60 grader är de fräscha igen. Det går att tvätta och koka vanliga disktrasor också, men de håller inte särskilt bra, tyvärr.

blob

Vattenflaska

-Sparar både pengar och resurser.

blob

Färre engångmuggar

Köpkaffe eller ej- tar du med egen termos slipper du förbruka engångsmuggar!

Detta är ju grundregeln nummer ett. Spara pengar och resurser genom att få in vanan med en vattenflaska i väskan innan du lämnar hemmet. Det finns varianter som är termos- och vattenflaska i ett, vilket kan vara ett bra alternativ om du köper/dricker mycket vatten och kaffe ute. Vi använder en glasflaska med silikonlock som vattenflaska på gymmet och dylikt men till vardags kör vi den här metallvarianten från ICA home för både kaffe och vatten!


Har du tips på något bra hållbarhetsswap? Kommentera nedan.

HÅLLBARA STUDENTPRESENTTIPS

HÅLLBARA STUDENTPRESENTTIPS

BORTBJUDEN, JOBBIG VEGAN? SÅHÄR LÖSER VI DET

BORTBJUDEN, JOBBIG VEGAN? SÅHÄR LÖSER VI DET