21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

BORTBJUDEN, JOBBIG VEGAN? SÅHÄR LÖSER VI DET

BORTBJUDEN, JOBBIG VEGAN? SÅHÄR LÖSER VI DET

ladda ned.jpg

Jag är nybliven vegan men tycker det är sååå jobbigt att vara till besvär när jag är bortbjuden. Hur löser en det snyggt?

Det här är ett problem vi ser att många har. Visst är det lite motigt att slänga fram sina matpreferenser i nyllet på en nybliven bekant, dejt eller kalas? Vi har några olika strategier om hur vi brukar lösa det och vad vi tror är bra do’s and dont’s.

Vi vet att det är många som brukar ta med sig egen mat. Det är ju såklart ett alternativ och det har vi gjort på exempelvis julbord eller kräftskivor där det blivit mycket för värdfolket att styra ett växtbaserat alternativ. Men vi tänker generellt såhär: När vi bjuder på middag vill vi gärna bjuda. Att ta med sig en matlåda signalerar ett starkt “vi” och “dem” och förstärker lite fördomen om att vegansk mat skulle vara så krånglig att “det är bättre att jag tar med eget”. Vi tycker att det skapar lite stor uppståndelse och visar lätt misstro till värdfolket -såhär gör vi istället:

“Vad har du tänkt laga till köttätarna?”

Den här frågan ställer vi till värden och utifrån svaret brukar vi göra något av detta:

  • Skicka ett lämpligt recept

    Är svaret någon “vanlig” rätt som är lätt att veganisera, typ lasagne, bolognese eller svampsoppa brukar vi skicka över ett recept och säga att något i den här stilen kan du laga till mig. På det sättet får värden fortfarande bjuda sina gäster med pressen och mycket av arbetet (research) har lyfts från axlarna. Se även till att vara behjälplig när det ska handlas och lagas ifall någon panikfråga skulle dyka upp.

  • Ge förslag på något en kan köpa istället

    Är svaret något där det i princip bara är en/ett par ingredienser som behövs bytas ut brukar vi bara tipsa om något lämpligt halvfabrikat. Exempel på rätter kan vara typ “Potatis, bea och biff”, Tacos eller burgare. Här tipsar vi helt enkelt om vilket bea som är vegansk, vegofraiche, färs etc. Easy peasy! Dessa rätter är perfekta för att visa hur lätt det är att byta till växtbaserat och kan inbjuda till provsmak från resterande gäster!

  • Bjud in dig själv i köket

    Ibland blir svaret typ smörgåstårta eller något annat knepigt och då är det inte jätteroligt att lassa över hela ansvaret på någon stackars livrädd nybörjare som knappt vet vad havrefraiche är. Då är det dags att steppa in! En sådan meny visar ju ändå på att värden vill anstränga sig för sina gäster och ser nog en medhavd låda som något av ett nederlag. Erbjud dig att komma en timme tidigare och laga mat ihop! Skicka inköpslistan i förväg eller köp med dig “svåra” ingredienser. Det här blir som en inkörsport/crash course i vegansk matlagning. Dessutom får du ensamtid med värdfolket och kan tjuvstarta lite med skvallret för kvällen. Win!

Dessutom kan det vara bra att komma ihåg. Folk är generellt snälla, öppensinnade och nyfikna. Faktiskt! Det är ytterst få som tycker att det är asjobbigt att ha en vegan på middag. Du är häftig, medveten och intressant. Du är också mer än en vegan -kom ihåg varför du är bjuden från början!

11 ENKLA HÅLLBARHETSSWAPS

11 ENKLA HÅLLBARHETSSWAPS

VI KÖPER DET INTE!

VI KÖPER DET INTE!