21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

SAKER VI INTE VISSTE NÄR VI BLEV VEGANER

SAKER VI INTE VISSTE NÄR VI BLEV VEGANER

  • Att en kan äta.. Ja, det här!

Vi, och säker många andra i vår sits, trodde att en som vegan lever på tofu, kopiösa mängder grönsaker och kostiga "superfoods". Vi har förvisso ingenting emot någon av de sakerna men det känns skönt att inte behöva ge upp k*ttbullarna med brunsås eller kladdkaka med grädde. Att äta veganskt är egentlilgen inte så stor skillnad från att äta l/o-veg, som vi åt innan. Tycker vi iallafall! 

  • Att det finns så många olika veganer

Okej, nu låter det som att vi tappat det helt. Självklart finns det lika många sorters veganer som det finns människor som är veganer. Men vi menar snarare: att det finns så många anledningar att välja veganskt. Vi såg djurrätt och miljöskäl som de självklara, men en kan ju vara vegan för hälsan, för något spec symptom (blodtryck, hudproblem etc), för att gå ner i vikt, för att få i sig färre tillsatser, för att protestera mot en viss industri, för miljöskäl, på grund av allergier, av religösa skäl, för djurrättsskäl etc etc. 

  • Att en skulle sakna de konstigaste sakerna

Vi erkänner! Visst händer det att man saknar någon viss mat som en åt i barndomens sorglösa dagar. För oss är det inget stort problem då vi brukar tänka ett varv till på anledningen till varför vi inte äter det och blir då rätt avtända på maten igen MEN: Vi kan sakna mat som en inte ens gillade så mycket förr. Logiskt: Skulle vi vilja äta något festligt eller exotiskt, något vi inte hann smaka innan vi slutade äta kött. I verkligheten: Saknar rätter vi knappt vill titta på, typ fiskbullar (huh?), varmkorv på stan eller gelegodisar. 

  • Att en skulle lära sig alla de där konstiga e-numrerna! 

Innehåller den där E120? E904? E966? Vi tyckte att E-ämnen var en djungel av konstiga animaliska tillsatser. låååånga facebooktrådar och googlingar i panik. Nu, 3 år senare, förstår en att maten 1: Inte så ofta innehåller animaliska E-ämnen och 2: Oftast innehåller de "vanliga", typ löss eller bivax. En lär sig också att se vilka produkter som innehåller e-nummer, bröd? Nej. Tandkräm? Ja Fakekött? Nej. Godis? Ja 

  • Att en tandkräm kan innehålla benrester...

Eller att glasyr innehåller krossade löss. Att tandkräm har ingedienser från äggula. Att tabletter (oftast) har ett gelatinhölje. Att mattillverkare älskar att ha mjölk- eller äggvitepulver i tamefan allting. Att det i vitt vin kan användas ämnen från fiskars simblåsor för att göra det klarare... osv osv. Konstiga animaliska ingredienser finns för 17 överallt! Vi tackar då för djurens rätts hemsida, systembolagets veganlista, veganska sminkmärken och vegansidor på facebook som alltid finns som en hjälpande hand när ska shoppa någonting nytt. Vegan struggles haha! 

  • Att en skulle äta fermenterad soja

Alltså tempeh. Eller biffar gjorda på gluten? "Ost" smaksatt med jäst... Ja, mycket annorlunda saker har en ätit i sina dagar som vegan, och fler kommer det bli! Det är så roligt att upptäcka ny mat pch nya uppfinningsrika sätt att göra maten god och animaliefri.  

VEGAN2.jpg

Tempeh och seitan

på restaurang Vegan V.

5 SAKER VI ÄLSKAR MED ATT VARA VEGANER

5 SAKER VI ÄLSKAR MED ATT VARA VEGANER

ATT ÄTA VEGANSKT UTAN FAMILJENS STÖD

ATT ÄTA VEGANSKT UTAN FAMILJENS STÖD