21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

ATT ÄTA VEGANSKT UTAN FAMILJENS STÖD

ATT ÄTA VEGANSKT UTAN FAMILJENS STÖD

En av de allra vanligaste frågorna vi får är om vi kan ge er tips på hur en kan gå till väga för att äta mer veganskt/vegetariskt om ens familj inte stöttar en i processen. Här kan det förstås vara en åldersfaktor inblandad (begränsad möjlighet att påverka) men vi tänkte i alla fall dela med oss av vad vi brukar svara dessa.

Ta reda på anledningen, möt argumenten och försök kompromissa

En bra start kan vara att ordentligt ta reda på varför familjen inte tycker det vore en bra idé att äta mer grönt. Tror de att det innebär en 180 graders vändning i veckomenyn? Tror de att du kommer få näringsbrist? Tycker de bara att det är ett larvigt påhitt? Vilken anledning dessa än har tycker vi att det är bra att ha i åtanke att blandkost faktiskt är normen och att det för många låter radikalt och främmande att helt sluta äta kött. Trots att vi förstås håller med dig om att jorden skulle vara en bättre plats om alla hajade galoppen råder vi dig att gå försiktigt fram för bäst resultat.

Försök se det från deras perspektiv och läs på ordentligt för att möta argumenten sakligt och utan att skapa osämja. Om deras anledning är hälsorelaterad kommer inte djuretiska argument hjälpa, och vice versa. Se till att ha objektiva källor och håll dig lugn. Avsluta diskussionen om det blir bråkigt och återkom vid ett annat tillfälle. Bemöt motparten med respekt och förvänta dig/begär detsamma. Ingen vill bli tvingad till något utan försök komma fram till en lösning som alla är nöjda med. Kanske kan de gå med på en månad med vegansk mat på vardagarna i gengäld mot att du står för matlagningen eller åtminstone tar fram recept och skriver en inköpslista? 

Lättgillade rätter:  Pannkakor  och  tacotallrik

Lättgillade rätter: Pannkakor och tacotallrik

Ta fram en meny som inte skrämmer

Trots att sommarrullar, falafelsallad och spenatsoppa är jättegott kommer den menyn förmodligen inte få vegoskeptiker att släppa fördomarna kring vegansk kost. Vi råder dig därför att servera veganiserade varianter av vanliga rätter, som till exempel lasagne med sojafärs, tacos, grytor eller korvstroganoff. Dessutom kan du ju visa lite good will och lägga fram ko-creme fraiche, parmesan eller en icke vegansk vitlökssås om det är vad ni brukar ha hemma. Allt för att det ska kännas som vanligt för dem, för det är just det som vi tror många är rädda för - Förändring. 

Fler goda tips:  Tzay&chips  och  Viltgryta

Fler goda tips: Tzay&chips och Viltgryta

Är det du som vill driva igenom ett nytt förhållningssätt i familjen får du vara beredd på att göra mycket av jobbet själv, tycker vi. Det kan vara jobbigt för den som lagar mat i familjen att laga specialkost, men kan det inte istället vara himla skönt att bli avlastad med matlagningen ett par dagar i veckan genom att du står för matlagningen till hela familjen - veganskt förstås. Det kanske gör din förälder, partner eller rumskamrat positivt inställd till dina nya matvanor? 

Eller varför inte en krämig  kantarellpasta  eller  rödbetssallad?

Eller varför inte en krämig kantarellpasta eller rödbetssallad?

Vi tror nog att det kan bli svårt om du förväntar dig att hela familjen ska börja äta veganskt varje dag, men är din utgångspunkt att söka respekt och förståelse i ditt val som vegan tror vi du har goda chanser att lyckas.

 

SAKER VI INTE VISSTE NÄR VI BLEV VEGANER

SAKER VI INTE VISSTE NÄR VI BLEV VEGANER

HÅLLER DU MED?

HÅLLER DU MED?