21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

PALMOLJA

PALMOLJA

Palmolja är en het nöt hos medvetna konsumenter och vi får ständigt frå6gan om hur vi ser på användandet av palmolja. Vi hyllar företag som väljer bort den medan vi varje dag smetar på bla palmolja på frukostmackan. Dubbelmoral? Ja, kanske. Vi tänkte iallafall diskutera det lite i det här inlägget. Kommentera gärna vad du tycker och hur du ser på saken!

Vad är palmolja då? Jo, det är ett vegetabiliskt, mättat fett som är vanligt förekommande i livsmedel och kosmetika. Den utvinns ur oljepalmen och odlas storskaligt i främst Malaysia och Indonesien.  Vill du få en allmän uppfattning om vad palmolja är och innehåller rekommenderar vi att du skummar igenom Wikipediasidan

Anledningen till att palmoljan är hårt kritiserad handlar inte om dess näringsinnehåll (trots att vissa studier visar på negativ hälsopåverkan) utan kritiken handlar om produktionen och dess miljöpåverkan. Som tidigare nämnt så produceras oljan till stor del i Malaysia och har blivit en viktig exportvara som bidrar med många arbetstillfällen. Detta har dock skett till ett  högt pris då enorma arealer har använts till att utöka plantagerna. I samband med det har dränering av torvmarker skett vilket släpper ut stora mängder växthusgaser. Även svedjebränder han används för att avverka skog vilket såklart är en stor förlust för djur och växtliv -både i liv och habitat. En art som påverkats enormt av vår konsumtion av palmolja är orangutangen och stora stora resurser har lagts på att rädda den från utrotning. På plantagerna används ibland ett kemisk bekämpningsmedel som är skadligt även för människors hälsa, vilket gör att det inte bara är djurlivet som skadas utan framställningen är också problematisk ur människorättssynpunkt.

Men palmoljan är inte genomdålig. Den är, precis som mycket annat, inte ond i sig utan de negativa aspekterna hör till största del till felhantering. Bortsett från att bidra till många arbetstillfällen så är palmoljan även, sett till sina egenskaper, väldigt fördelaktig. Palmoljan är stabil vid höga temperaturer, neutral i smaken och innehåller väldigt låga halter transfetter jämfört med många andra oljor med samma egenskaper. Detta i kombination med det billiga priset gör att den i dagsläget finns i en stor andel produkter.

Jaha, vad ska en göra då? WWF, Naturskyddsföreningen och Greenpeace verkar vara överens om att bojkott inte är rätt väg att gå. Palmoljan är en så pass etablerad produkt att det inte vore realistiskt att utesluta den helt. Istället tror de på certifierad palmolja -vilket låter bra men i praktiken fungerat sämre. Vi kommer inte gå in helt på det i det här inlägget (det blir så långt) men summa summarum så verkar lösningen vara: STÄLL KRAV! Bojkotta de produkter utan certifiering, fråga företag var de köper sin palmolja ifrån och välj i den mån det är möjligt produkter som valt en annan lösning än palmoljan. 

Vad gör vi? Jo, så gott vi kan. Mer än de flesta, mindre än många. Det händer absolut att det glider ner ett paket digesive i kundkorgen när vi ska göra vegansk cheesecake, men vi köper alltid medvetet vego-ost som är fri från palmolja. Vi kontrollerar att RSPO-märkningen finns -trots det begränsningar och vi håller hela tiden tummarna för att hårdare tag ska tas för att göra palmoljan mer hållbar. Vad gör du?

PALM.jpg

Vill du läsa mer? Det här tycker vi är relevanta sidor:

GREENPEACE: http://www.greenpeace.org/swed...

NATURSKYDDSFÖRENINGEN: https://www.naturskyddsforenin...
WWF: http://www.wwf.se/wwfs-arbete/...

SAVE THE ORANGUTAN: http://savetheorangutan.se/ora...

EUROPEAN PALM OIL ALLIANCE: https://www.palmoilandfood.eu/...

LIVSMEDELSVERKET: https://www.livsmedelsverket.s...

 

VÅR VEGANRESA

VÅR VEGANRESA

FÖRÄLDRAR SOM NOBBAR VEGANSKT

FÖRÄLDRAR SOM NOBBAR VEGANSKT