21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

KÖTTLIKNANDE SUBSTITUT

KÖTTLIKNANDE SUBSTITUT

Det är många som reagerar på att många vegetariska substitut ofta är väldigt lika produkter som vi vanligtvis kopplar till kött. Varmkorv, köttfärs och ost går ofta knappt att skilja från de växtbaserade alternativen.  "Men varför vill en äta något som ser ut och smakar som kött om en nu har valt att ta avstånd från det?" är en vanlig fråga. Vi brukar svara att vi dels inte tagit avstånd från en varmkorv som koncept, utan utnyttjande och exploatering av djur. Vi har ingenting emot att folk äter tacos, om det inte vore så att en komponent i den bidrog till stora mängder metangas i atmosfären.. ni fattar! Därför kan man fortsätta äta tacos, fast på en lite snällare sätt.

Dels så har ju korven, köttfärsen, mjölken, cheddarn och majonäsen inte så mycket att göra med de råvaror de är gjorda av (muskler, ägg, mjölk osv). De har processats till produkter som är mer aptitliga och på många sätt mer lätthanterliga än råvarorna, precis som man har gjort med soja, havre osv. En chorizo smakar mycket paprika, vitlök och chili och  rökt skinka smakar mycket... rökt! Så därför funkar det ganska bra att byta ut proteinbasen mot en annan växtbaserad proteinkälla.

Slutligen så finns det fortfarande en köttnorm så att kunna presentera ett köttfritt alternativ som på många sätt liknar det om köttisarna är vana vid att äta underlättar avsevärt att göra det medvetna valet. Det är lättare att byta ut köttburgaren mot en vegansk i brödet än att behöva tänka helt nya rätter! Många kopplar ju vegansk kost till en tallrik men bönor och linser, vilket också är jättegott men ligger ganska långt ifrån man många är vana vid att äta. Därför älskar vi våra substitut!

SUBS.jpg
ATT LEVA MED EN KÖTTIS

ATT LEVA MED EN KÖTTIS