21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

VI KÖPER DET INTE!

VI KÖPER DET INTE!

Bildkälla

Det finns många dagar på året som bör uppmärksammas. Förintelsens minnesdag, internationella kvinnodagen och internationella vegandagen är goda exempel på sådana. Dessvärre finns det en typ av temadagar som får ett otroligt mediautrymme, dagar som växer i antal och omfattning, dagar som blir till veckor, dagar som endast brer på den destruktiva köphysteri som råder i samhället. Vi pratar om black friday, cyber monday och det nya (?) påhittet singles day!

Den första augusti iår inföll earth overshoot day. Det innebär att vi efter 7 månader förbrukat jordens biokapacitet och lever på ekologisk kredit. En kredit som inte existerar, en kredit som vi inte kommer kunna betala tillbaka utan som bekostas av den biologiska mångfalden, klimatet och kommande generationer människor och djur. Dessutom är utvecklingen allt annat än glädjande. Datumet kryper framåt i en tydlig trend som en (allt amnat än-)naturlig följd av global ekonomisk tillväxt.

Vissa argumenterar att Black Friday är bra för de som inte har råd att handla vanligtvis. Men poängen med black friday är inte att ge fattiga möjlighet att köpa kläder, mat eller andra förnödenheten. Black friday är en dag som marknadsförs som ännu en högtid där folk uppmanas att konsumera, konsumera, konsumera.  Konsumtion in absurdum.

aftonbladet kan vi läsa hur Black friday förra året slog svenskt rekord med en 46 procentig ökning, hur våra medborgare shoppade för 5 miljarder kronor under ett dygn och hur ökningen var större än vad någon hade kunnat drömma om. Vi har studentvänner som känner sig stressade under back friday för att de inte vet vad de ska passa på att handla, vi hör om fall i USA där människor dött i butikträngseln och samtidigt rapporteras det om extremväder, massutrotning och energifattigdom.

Vi behöver inte black friday. Vi behöver inte julrea, sommarrea, höstlovsrea, singelrea eller alla hjärtans dag-rea. Vi behöver lära oss att shoppa hållbart, medvetet och etiskt. Vi behöver återvinna, återanvända och sluta använda våra hem som kläd-, elektronik- och pryldeponi!

I takt med att shoppingdagarna blir allt fler och större i omfattning växer även konsumtionskritiken och människor organiserar motauktioner som buy nothing day och green, och White monday. Fira någon av dessa dagar om du vill, eller kör en helt vanlig fredag. Men för att inte tära på vår planet och oss som bor på denna: Tänk ett varv extra innan du köper något under black friday, cyber monday eller för den delen en helt vanlig tisdag!

Konsumtionssamhället måste avvecklas, inte utvecklas!

BORTBJUDEN, JOBBIG VEGAN? SÅHÄR LÖSER VI DET

BORTBJUDEN, JOBBIG VEGAN? SÅHÄR LÖSER VI DET

VEGOVISION STOCKHOLM

VEGOVISION STOCKHOLM