21752382_273192719838037_4523073093311331641_n.jpg

Hej! 

Välkommen till vårt lilla kryp-in. Här kan du se recpet på allt mumsigt från pizza till kladdkaka till brunsås. Häng på! 

FLATPALT

FLATPALT

Som några av er har koll på så älskar vi att semestra i norra Sverige. Vår kärlek till de djupa skogarna, härliga älvarna och det stillsamma lugnet (beroende på sällskap hehe) har vi säkert Emmas pojkväns stuga i Norrbotten att tacka för. Två lata semesterveckor spenderades där tidigare i somras och då väcktes också lusten att veganisera några Norrbotten-klassiker och då SÅKLART pitepalt. Längre ner i instagramflödet kan du se när vi gjorde den fyllda varianten (gråpalt), och här kommer recept på flatpalt.

För dig som har dålig koll på den här delen av gammal svensk husmanskost så kommer vår allas kära Wikipedia väl till hands (enda gången vi som civilingenjörsstudenter våra citera wikipedia):

I norra Sverige tillagas palt av rå, malen (eller finriven) potatis, som blandas med mjöl och salt till en någorlunda hård smet. Av denna smet formas runda bollar (paltar) som fylls, oftast med fläsk men även andra fyllningar förekommer. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten. Det finns många recept på palt. Platta paltar utan fyllning kallas flatpalt. Palt gjord på enbart vetemjöl kallas ofta "pitepalt". En blandning av vete och korn- eller rågmjöl förekommer i Västerbotten och kallas "gråpalt".

67671821_366902897308073_7917107022821064704_n.jpg

Du behöver (4 portioner):

 • 1kg mjölig potatis

 • ca 6dl vetemjöl

 • 1msk salt

 • 1 gullök

 • 300g sojafärs

 • 1/2tsk smoked paprika

 • Salt och svartpeppar

 • Olja att steka i

Tillbehör:

 • Mjölkfritt margarin

 • Rårörda lingon

Gör såhär:

 1. Skala potatisen och riv den.

 2. Tryck ut vätskan ur potatisen så mycket du kan. Detta görs med händerna eller genom att lägga den rivna potatisen i en sil och pressa ur vätskan med t ex en tallrik.

Traditionellt så samlas vätskan upp i en skål i vilken potatismjölet som finns i vätskan lägger sig på botten. När all potatis är urvätskad så för man tillbaka potatismjölet till potatisen.

 1. Tillsätt sedan mjölet pö om pö till potatisen. Det ska vara tillräckligt med mjöl så att potatisdegen blir lätt att forma, men inte så mycket att den blir torr. Har du lyckats klämma ur den mesta vätskan ur potatisen behövs det mindre mjöl än vad receptet anger. Har du varit slarvig kan du behöva mer, hehe. Smaka av med salt, degen ska smaka salt.

 2. Forma palten genom att göra en boll som du sedan plattar till något. Lägg den sedan i kokande vatten och låt koka i 40-60 minuter (beroende på storleken hos dina paltar).

 3. Under tiden du kokar palten så kan du förbereda tillbehöret. Här skulle det också vara gott med vegobacon eller annat salt tillbehör, men för att förbereda färsen som vi hade till gör du såhär. Stek gullöken i olja tills den mjuknat. Tillsätt sedan färsen och stek på medelvärme tills den fått yta. Krydda med smoked paprika och smaka av med salt och svartpeppar.

 4. Servera palten med den rökiga köttfärsen, rårörda lingon och en klick vegansmör.

Psst… får du palt över är det kanon att skära upp den och steka den ett par dagar senare!

 

KRÄMIG LINSDAAL

KRÄMIG LINSDAAL

BANANBÅT

BANANBÅT